Uwielbiam te krokiety. Moja mama ma taki patent, żeby naleśniki dzielić na 3 części. Dzięki czemu krokiety wychodzą uroczo malutkie, takie na 2 kęsy. Co przy obfitości stołu wigilijnego i chęci skosztowania każdej potrawy jest bardzo korzystne 😉


SKŁADNIKI / 24 sztuki


CIASTO


mąka pszenna, 1 szkl.

ziemne mleko, 2/3 szkl.

zimna woda, 2/3 szkl.

jajka, 3 duże

sól, 1/4 łyżeczki

stopione masło, 3 łyżki + masło do smażenia


FARSZ


cebula, 1 duża

czosnek, 2 ząbki

pieczarki, 800 g

sól, pieprz

natka pietruszki, 2 małe pęczki

ser żółty, 150 g


PANIERKA


jajka, 2 szt.

bułka tarta


olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Gotową mieszankę włożyć do lodówki na pół godziny. Patelnię ustawić na średnim ogniu. Kiedy się nagrzeje posmarować niewielką ilością stopionego masła. Naleśniki smażyć krótko z obu stron.

Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż woda wyparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Kiedy farsz na wpół wystygnie, dodać starty ser i wymieszać.

Na każdy naleśnik nakładać po 2-3 łyżki farszu. Równomiernie rozsmarować. Zwinąć w rulon. Delikatnie spłaszczyć. Końcówki odciąć. Każdy rulon przekroić na 3 części.

Jajka rozbełtać w miseczce. Do drugiej wyspać bułkę tartą. Krokiety obtaczać w jajku i bułce, a następnie smażyć z obu stron na złoty kolor na sporej ilości oleju. Odsączać na ręcznikach papierowych.