Krem z buraków i gruszek z grzankami

Słodko-ostra. Rozgrzewająca. W pięknym kolorze :) Idealna na zimę. Jeśli nie lubicie tak skrajnych smaków proponuję o połowę zmniejszyć ilość gruszek i chili. Można ją podawać tylko z grzankami lub tak jak widać na zdjęciu – z orzechami i pietruchą. Wypróbowałam też z jogurtem i ta wersja smakuje mi najbardziej.

Składniki

Krem:

  • buraki, około 1 kg
  • szalotka, 1 szt.
  • czosnek, 3 ząbki
  • masło do smażenia
  • gruszki, 2 duże
  • bulion, około 1 l
  • papryczki chili suszone, 2 szt.
  • sól, pieprz

Grzanki:

  • bagietka
  • gorgonzola

Dodatki (opcjonalnie):

  • orzechy włoskie
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Buraki zawinąć w folię aluminiową. Piec do momentu, aż będą miękkie – przez 1,5-2 h. Następnie wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę.
  2. Na maśle zeszklić drobno posiekane szalotkę i czosnek. Dodać buraki i gruszki (również obrane i z grubsza pokrojone). Przyprawić utartym w moździerzu chili, solą i pieprzem.
  3. Wlać bulion. Gotować około 30 minut pod przykryciem. Całość zmiksować. W razie potrzeby ponownie przyprawić.
  4. W międzyczasie przygotować grzanki. Bagietkę pokroić na dwu centymetrowe kromki i zarumienić z obu stron na suchej patelni. Posmarować serem.
  5. Zupę przelać do miseczek. Podawać z grzankami i wybranymi dodatkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *