Mogłoby się wydawać, że zupa ugotowana na takiej ilości czosnku będzie nie do zjedzenia. Ale po ugotowaniu i upieczeniu, czosnek sporo traci na swojej “mocy”. Całość łagodzi również, lekko słodkie w smaku, mleczko kokosowe. Zupa ma przyjemną, kremową konsystencję. Świetnie smakuje z grubo pokrojonymi grzankami.


SKŁADNIKI / 2-3 porcje


czosnek, 44 ząbki (około 4 główek)

oliwa z oliwek, 1 łyżka

cebula, 1 średnia

masło, 1 łyżka

suszony tymianek, 1 łyżeczka

bulion, 1 l

sól, pieprz

mleczko kokosowe, 170 ml


DO PODANIA


grzanki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


24 nieobrane ząbki czosnku umieścić na kawału folii aluminiowej. Polać oliwą. Zawinąć folię. Czosnek piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Pozostały czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać. Oba składniki zeszklić na maśle razem z suszonym tymiankiem.

Wlać bulion. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować około 30 minut do momentu, aż czosnek zmięknie. Upieczony czosnek wycisnąć z łupinek i dodać do zupy. Zmiksować.

Wlać mleczko i gotować jeszcze chwilę bez pokrywki. Krem podawać z grzankami.