Serio, to nie pomyłka… 3 główki czosnku! Ale bez obaw. Po upieczeniu czosnek traci na “mocy”. A na drugi dzień jest jeszcze mniej wyczuwalny. Oczywiście jeśli macie obawy, możecie zmniejszyć jego ilość 🙂 Krem ma wyrazisty smak dzięki pikantnym przyprawom. Rozgrzewający, idealny na zimowe wieczory <3

Składniki

  • dynia, około 2 kg
  • czosnek, 3 małe główki
  • masło, 1-2 łyżki
  • cebula, 1 duża
  • bulion, 1 litr
  • chili, 1 łyżeczka
  • imbir, 1/2 łyżeczki
  • kardamon, 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Do podania:

  • pestki dyni
  • oliwa z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Dynię podzielić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce skórką do dołu razem z nieobranym czosnkiem. Piec przez około 25 minut. Wyciągnąć czosnek, a dynię piec kolejne 20 minut (lub do momentu, aż będzie miękka, wszystko zależy od grubości dyni).
  2. W międzyczasie cebulę zeszklić na maśle. Dodać obrany czosnek i dynię bez skóry. Wlać bulion. Całość przyprawić. Gotować około 20 minut, a następnie zmiksować. W razie potrzeby ponownie przyprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotować.
  3. Podawać z oliwą, prażonymi pestkami dyni oraz świeżo mielony czarnym pieprzem.