Kokardki z kurczakiem w pikantnym sosie pomidorowym

kokardki z kurczakiem w pikantnym sosie pomidorowym

Składniki
cebula, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
pierś z kurczaka, 1 pojedyncza
bulion, 2 szklanki
pomidory w puszce, 400 gram
makaron kokardki, 2 szklanki
suszone pomidory, 7 sztuk
cukier, 1 łyżeczka
wędzona mozzarella, 1/2 kulki
liście bazylii, pół doniczki
sól, pieprz, płatki chili, suszone oregano i bazylia

Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić w kostkę, suszone pomidory w paseczki. Bazylię poszarpać na mniejsze kawałki. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Kurczaka przyprawić i smażyć, aż mięso się zetnie. Przełożyć na talerz. Na oliwie zarumienić cebulę i czosnek. Zalać bulionem i pomidorami z puszki. Wrzucić makaron i cukier. Zamieszać i gotować, aż zrobi się al dente, a sos się zredukuje. Pod koniec gotowania dodać suszone pomidory i kurczaka. Przyprawić do smaku. Garnek ściągnąć z ognia. Całość wymieszać z mozzarellą i bazylią.

3 thoughts on “Kokardki z kurczakiem w pikantnym sosie pomidorowym

  1. Bardzo dobre danie. Niestety nie mialem ani mozzarelli ani kokardek. Zamiast bulionu, kostka. Brak świeżej bazylii, za ktora nie przepadam zastapilem oregano. Ale i tak wyszło bardzo smaczne danie. Makaron jakis jajeczny dlugie paski jak tagliatelle, suszone pomidory z kaparami, ostra papryka chili scotch bonnet i na wykończenie ser cheddar drobno startkowany. Kurczaka smażylem na oliwie(która uzylem jako marynata) z suszonych pomidorow ktora miala jeszcze wlasne przyprawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *