Kluski śląskie z pietruszką

Tradycyjne danie w innej odsłonie. Pewnie zostanę posądzona o zbeszczeszczenie tradycyjnej kuchni śląskiej, ale trudno. Taki miałam kaprys, żeby do ciasta dodać pietruszkę. A efekty były pozytywne. Przynajmniej dla mnie.

Składniki

ziemniaki, około 2 kilogramy
mąka ziemniaczana, 1/3 objętości ziemniaków
jajko, 1 sztuka
żółtka, 2 sztuki
sól
natka pietruszki

Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko i żółtka, wyrobić ciasto. Pietruszkę posiekać i dodać do masy. Z ciasta lepić kulki i robić palcem dziurkę na środku. Gotować w osolonej wodzie.

3 thoughts on “Kluski śląskie z pietruszką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *