Takie nietypowe danie na kolację wigilijną. Ciasto, które wykorzystałam do tej potrawy to typowe ciasto na kluski śląskie. Farsz to połączenie grzybów oraz pieczarek. Podczas gotowania traci na ostrości, dlatego pieprzu należy sporo dodać. Bardzo polecam 🙂
SKŁADNIKI / 4 porcje
CIASTO:
ziemniaki, około 1/2 kg
mąka ziemniaczana, 1/3 objętości ziemniaków
jajko, 1 szt.
żółtko, 1 szt.
sól
FARSZ:
suszone grzyby, 50 g
liść laurowy, 1 szt.
cebula, 1 szt.
czosnek, 4 ząbki
masło do smażenia
pieczarki, 250 g
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko i żółtko, wyrobić ciasto.
Grzyby moczyć przez 12 h. Następnie ugotować z liściem laurowym i 2 ząbkami czosnku w osolonej wodzie. Odcedzić, a kiedy wystygną drobno posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę razem z pozostałym czosnkiem i zeszklić na maśle. Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż pieczarki puszczą soki, zmniejszą objętość, a następnie wytworzone płyny zredukują się. Wymieszać razem z grzybami.
Ciasto podzielić na części. Każdą nadziewać 1 łyżeczką farszu. Formować w kulki. Gotować w osolonej wodzie.