Klopsiki wołowe z chińskim makaronem i warzywami

klipsiki wołowe z makaronem chińskim 1

Składniki
Klopsiki:
mięso mielone wołowe, 330 gram
sos sojowy, 1 łyżka
cebula dymka, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
sól, pieprz, płatki chili, przyprawa 5 smaków

Makaron:
cebula dymka ze szczypiorkiem, 3 sztuki
czosnek, 3 ząbki
imbir, 3 centymetry korzenia
trawa cytrynowa, 1 łodyga
marchewka, 1 sztuka
papryka czerwona, 1/2 sztuki
papryka zielona, 1/2 sztuki
woda, 1/2 szklanki
sos sojowy, 1 łyżka
makaron chiński, 175 gram
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Dodatkowo:
sezam, 1 łyżka

Sposób przygotowania
1. Klopsiki: dymkę i czosnek bardzo drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Przyprawić. Formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. Delikatnie posmarować oliwą. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec  w 180 stopniach przez 15 minut w piekarniku ustawionym na funkcję góra-dół.

2. Makaron: cebulę i czosnek drobno posiekać. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Z trawy cytrynowej usunąć wierzchnią warstwę. Odciąć końcówkę z grubszej strony i suchą łodygę. Ubijać tłuczkiem, aż się rozpadnie, a następnie drobno posiekać. Tak przygotowane składniki zarumienić na oliwie. Dodać marchewkę pokrojoną w zapałki i papryki pokrojone w paseczki. Chwilę dusić. Wlać wodę i sos sojowy. W międzyczasie makaron włożyć do miski. Zalać dużą ilością wrzątku. Poczekać 5 minut. Odcedzić i dorzucić do sosu i warzyw. Wymieszać.

3. Makaron przełożyć na talerze. Ułożyć na nim klopsiki. Posypać szczypiorkiem i dymką oraz prażonym sezamem.

klopsiki wołowe z makaronem chińskim 2

2 thoughts on “Klopsiki wołowe z chińskim makaronem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *