Składniki
Sos:
- cebula czerwona, 1 sztuka
- czosnek, 9 dużych ząbków
- świeża papryczka chili, 1 sztuka
- oliwa do smażenia
- pomidory w puszce, 400 g
- woda, ok. 300 g
- passata, 200 ml
- ocet balsamiczny, 2 łyżki
- suszone oregano i bazylia, po 1 łyżeczce
- sól, pieprz
Klopsiki:
- mięso mielone wołowe, 500 g
- jajko, 1 sztuka
- marchewka, 1 mała
- cebula, 1 mała
- czosnek, 2 ząbki
- suszone oregano, 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili drobno posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić cebulę i chili. Kiedy delikatnie się zeszklą dołożyć czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory i passatę. Do puszki po pomidorach wlać wodę, zakręcić i dodać do reszty składników. Wlać ocet i wsypać przyprawy. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut lub do momentu kiedy sos się zredukuje. Następnie zmiksować.
- W międzyczasie przygotować klopsiki. Mięso wyrobić z jajkiem, marchewką startą na drobnych oczkach tarki, drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem oraz przyprawami. Formować nieduże kulki. Powinno wyjść 35-40 sztuk. Smażyć na oliwie na brązowo.
- Klopsiki wrzucić do sosu. Całość gotować około 10-15 minut. Podawać ze spaghetti, parmezanem i natką pietruszki.
Takie propozycje na obiad uwielbiam, klopsiki wyglądają przepysznie! 🙂