SKŁADNIKI / 2 porcje


oliwa z oliwek

cebula, 1/2 szt.

czosnek, 2 ząbki

suszone chili, 1 szt.

chorizo, 100 g

żółta cukinia, 100 g

kasza pęczak, 150 g

bulion

żółta fasolka, 100 g

pomidory żółte, 150 g

sól, pieprz

natka pietruszki, 1/2 pęczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Na oliwie zeszklić drobno posiekane: cebulę, czosnek i chili. Z chorizo ściągnąć flak. Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka. Chwilę póżniej dodać cukinię, pokrojoną w ten sam sposób. Smażyć 3-4 minuty. Całość przełożyć na talerz.

Do tego samego garnka wsypać kaszę. Wlać bulion. Tylko tyle, aby przykrywał kaszę. Przeprawić solą i pieprzem. Po 5 minutach od zagotowania, dodać pokrojoną na 3 centymetrowe kawałki fasolkę. Zmniejszyć ogień. Gotować, co jakiś czas dolewając bulion.

Kiedy składniki będą prawie gotowe, dodać grubo pokrojone pomidory. Po chwili wrzucić chorizo i cukinię. Wymieszać. Gotować do momentu kiedy pomidory zaczną się lekko rozpadać. Dodać posieką pietruszkę. W razie potrzeby ponownie przyprawić.