Karczek w sosie własnym

 

karkówka 1

Składniki

  • karczek, 1 kilogram
  • cebula, 1 duża
  • woda
  • liście laurowe, 3 sztuki
  • sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano

Sposób przygotowania

  1. Karczek pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Zarumienić z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do garnka i zalać wodą (całe mięso musi być przykryte). Cebulkę pokroić i przesmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso. Dodać do sosu razem z liśćmi laurowymi. Gotować około 2 godzin. Przyprawić do smaku. Można zaklepać mąką z wodą.

2 thoughts on “Karczek w sosie własnym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *