Kapusta z grochem

kapusta z grochem

Kapusta z grochem to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych. U mnie w domu przygotowuje się ją z białej, lekko rozgotowanej kapusty. Aby miała jeszcze bardziej gładką konsystencję, oprócz zasmażki, dodaje się zmiksowany groch.

Składniki

  • groch łuskany połówki, 100 gram
  • kapusta biała, 1/2 główki
  • liście laurowe, 2 sztuki
  • ziele angielskie, 3 ziarna
  • masło, 2-3 łyżki
  • cebula biała, 1 średnia
  • mąka pszenna, 1 łyżka
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania

  1. Groch zalać zimną wodą (cały musi być przykryty). Odstawić na 24 godziny. Następnie gotować do miękkości. Jeśli będzie potrzeba dolać więcej wody. Odcedzić. Połowę zmiksować lub przetrzeć przez sito.
  2. Kapustę poszatkować (poza głąbem). Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do pożądanej miękkości. Ja ją lekko rozgotowuję. Odcedzić, ale wodę z gotowania pozostawić.
  3. Wymieszać kapustę, groch w całości i zmiksowany. Wlać część wody z gotowania (ja użyłam niecałego kubka), uzyskując odpowiednią konsystencję.
  4. Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać mąkę. Smażyć 2-3 minuty. Należy uważać, żeby jej nie przypalić. Wlać pół kubka wody z gotowania kapusty. Energicznie wymieszać.
  5. Zasmażkę dodać do kapusty z grochem. Wymieszać. Przyprawić. Wlać sok z cytryny. Jeśli kapusta będzie miała zbyt gęstą konsystencję można ją rozrzedzić pozostałą wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *