Kapusta z grochem to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych. U mnie w domu przygotowuje się ją z białej, lekko rozgotowanej kapusty. Aby miała jeszcze bardziej gładką konsystencję, oprócz zasmażki, dodaje się zmiksowany groch.
Składniki
- groch łuskany połówki, 100 g
- kapusta biała, 1/2 główki
- liście laurowe, 2 szt.
- ziele angielskie, 3 ziarna
- masło, 2-3 łyżki
- cebula biała, 1 średnia
- mąka pszenna, 1 łyżka
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
- Groch zalać zimną wodą (cały musi być przykryty). Odstawić na 24 godziny. Następnie gotować do miękkości. Jeśli będzie potrzeba dolać więcej wody. Odcedzić. Połowę zmiksować lub przetrzeć przez sito.
- Kapustę poszatkować (poza głąbem). Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do pożądanej miękkości. Ja ją lekko rozgotowuję. Odcedzić, ale wodę z gotowania pozostawić.
- Wymieszać kapustę, groch w całości i zmiksowany. Wlać część wody z gotowania (ja użyłam niecałego kubka), uzyskując odpowiednią konsystencję.
- Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać mąkę. Smażyć 2-3 minuty. Należy uważać, żeby jej nie przypalić. Wlać pół kubka wody z gotowania kapusty. Energicznie wymieszać.
- Zasmażkę dodać do kapusty z grochem. Wymieszać. Przyprawić. Wlać sok z cytryny. Jeśli kapusta będzie miała zbyt gęstą konsystencję można ją rozrzedzić pozostałą wodą.