Kanelbullar to skandynawskie bułeczki drożdżowe. Bardzo delikatne, maślane z dużą ilością cynamonu. Jedno z lepszych ciast drożdżowych jakie robiłam. Bardzo polecam 🙂 Z podanych składników u mnie wyszło 15 bułeczek.

Składniki

Ciasto:

  • mąki pszenna, 500 g + do podsypywania
  • drobny cukier, 160 g
  • masło, 100 g
  • mleko, 250 ml
  • drożdże instant, 14 g
  • jajko, 1 duże
  • mielony kardamon, 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • masło w temperaturze pokojowej, 100 g
  • drobny cukier, 150 g
  • mielony cynamon, 3 łyżeczki

Dodatkowo:

  • rozmącone jajko, 1 szt.
  • cukier Gruba Rafinada do posypania

Sposób przygotowania

  1. Składniki na ciasto umieścić w misce. Wyrabiać mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego przez 10 minut. Ciasto będzie dość luźne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości.
  2. W międzyczasie przygotować nadzienie, mieszając dokładnie wszystkie jego składniki.
  3. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować. Następnie rozwałkować w duży prostokąt, ok. 50 x 30 cm. Rozsmarować na nim nadzienie.
  4. Prostokąt złożyć na pół, tworząc mniejszy. Delikatnie rozwałkować. Nożem do pizzy kroić paski o grubości 2 m wzdłuż krótszego boku. Złapać za końce paska ciasta i zwijać w spirale, a następnie w ślimaka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie ostawić na 20-30 minut do wyrastania.
  5. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec przez 10-12 minut. Studzić na kratce.