
KANAPKA Z KURCZAKIEM I PIECZONĄ PAPRYKĄ
Idealny sposób na wykorzystanie resztek z pieczonego kurczaka. Do tego wystarczy kilka prostych składników: dobre pieczywo, ulubiona sałata, sos aioli i słodka, pieczona papryka. SKŁADNIKI […]
Idealny sposób na wykorzystanie resztek z pieczonego kurczaka. Do tego wystarczy kilka prostych składników: dobre pieczywo, ulubiona sałata, sos aioli i słodka, pieczona papryka. SKŁADNIKI […]
SKŁADNIKI / 2 grzanki bułka z ziarnami, 1 szt. awokado, 1 małe czosnek, 1 mały ząbek sok z cytryny, 1/2 łyżeczki sól, pieprz oliwa z […]
Cześć! Dawno nic nie publikowałam, ale sytuacja w kraju, delikatnie mówiąc, nie zachęcała do tworzenia nowych przepisów. Pandemia, coraz więcej zakażeń, kolejne obostrzenia, strajk kobiet […]
SKŁADNIKI / 1 tost brioszka lub inne pieczywo, 2 kromki boczek, około 20 g pomidor, 2 plastry sól, pieprz OMLET jajko, 1 szt. mleko, 1 […]
Kto ma odwagę spróbować? Muszę przyznać, że po jednym takim toście nawet ja wymiękam. Swoją drogą ciekawe zestawienie. Tosty francuskie i brioszka to potrawy kuchni […]
Mam taką swoją małą tradycję. W każdy weekend celebruję śniadania. Zazwyczaj robię je na ciepło i razem z talerzem i kubkiem kawy wracam do łóżka […]
SKŁADNIKI / 2 grzanki chleb, 2 duże kromki pomidor, 1 szt. oliwa z oliwek parmezan sól, pieprz czarny, pieprz różowy świeża bazylia SOS BESZAMELOWY masło, […]
A dzisiaj proponuję francuską miłość kanapkę. Francuską kanapkę miałam na myśli, oczywiście! Fatalne przejęzyczenie. Proszę Państwa – Croque Madame! Czyli chrup Pani 😀 Zapiekanka z […]
BLT to rodzaj kanapki popularnej w krajach anglosaskich. Nazwa kanapki to skrót od angielskich nazw głównych składników: bacon (bekon), lettuce (sałata) i tomato (pomidor). Można ją przygotować smarując chleb masłem […]
Wiosenna wersja zapiekasów. Fajne połączenie sera pleśniowego i szparagów. Do podania polecam sałatkę z ostatniego posta: sałatka z roszponką i pomidorkami. SKŁADNIKI / 1-2 porcje […]
SKŁADNIKI / 2 tosty cebula, 1 mała czosnek, 1 ząbek masło do smażenia pieczarki, 150 g sól, pieprz, tymianek, oregano brie, 4-6 plastrów chleb tostowy, […]
Składniki masło, 1 łyżeczka morele, 2-3 szt. miód, 1 łyżka sezam, 1 łyżeczka chleb tostowy, 2 kromki gorzka czekolada, 2-3 kostki jagły, 1 łyżeczka Sposób […]
Składniki jajka, 1 szt. mleko, 2 łyżki sól, szczypta masło do smażenia chleb, 4 kromki masło orzechowe, 5-6 łyżeczek borówki amerykańskie, garść granat, 1/4 szt. […]
Uwielbiam włoską kuchnię 🙂 Takie proste, a takie pyszne! Jedyne o czym trzeba pamiętać to przygotowanie bagietek dzień wcześniej. Muszą być dobrze wysuszone, aby nie […]
Totalna rozpusta! W dodatku do przygotowania w 10 minut. Takie trochę oszukane gofry dla leniuchów. Podałam je z serkiem mascarpone o smaku masła orzechowego i […]
Składniki chleb, 3 kromki ricotta, 120 g sól, pieprz, zioła prowansalskie oliwa z oliwek bakłażan, 3 plastry cebula, 1/2 szt. czosnek, 2 ząbki papryka czerwona, […]
Pyszne wytrawne ciasteczka na spodzie z ciasta francuskiego. Fajne połączenie mozzarelli, pomidorów i sosu ziołowego, którego bazą jest olej z pestek dyni i ocet balsamiczny. […]
Składniki angielka, 4 grube kromki mascarpone, 4-5 łyżek cukier z prawdziwą wanilią, 1 łyżeczka truskawki, 8-10 szt. brązowy cukier, 1 łyżeczka likier pomarańczowy, 1 łyżka […]
Składniki chleb, 3 kromki masło do smarowania awokado, 1 szt. cheddar, 30 g czosnek, 1 ząbek sok z cytryny, 1 łyżeczka sól, pieprz kolorowe pomidorki […]
Składniki jajka, 2 szt. ser żółty, 50 g sardynki w oleju, 85 g szczypiorek, 1 pęczek majonez, 60 g musztarda, 30 g sól, pieprz Sposób […]
Bruschetta (czyt. brusketta) to włoska przystawka. Bardzo szybka w przygotowaniu. Proste i łatwo dostępne składniki. Boski smak. Bardzo polecam! Składniki bagietka, 1 mała oliwa ekstra […]
Składniki chleb, 4 kromki gorgonzola, 60-80 g gruszka, 1 sztuka ocet balsamiczny, 3 łyżki miód, 1/2 łyżeczki orzeszki piniowe do posypania Sposób przygotowania Chleb ułożyć […]
Składniki grahamka, 1 szt. tarty cheddar, 2 łyżki masło, 1 łyżka czosnek, 1 ząbek szalotka, 1 mała szpinak, garść jajko, 1 sztuka śmietana kremówka, 1 […]
Jedno z moich ulubionych śniadań. Banalnie proste, szybkie i pyszne. Tosty francuskie powinno przygotowywać się z chleba tostowego, ale ja zazwyczaj robię je z czerstwych […]
Mam dla Was kilka propozycji na wielkanocne potrawy. Zaczynamy od pasty jajecznej. Dodaję do niej cheddar, ale możecie użyć innego waszego ulubionego sera żółtego. Ważne, […]
Tosty Króla Rock and rolla czyli kanapka na ciepło z masłem orzechowym i bananem. Zaskakująco dobre połączenie smaków. W końcowym etapie tosty powinno się zarumienić […]
“How You Doin’?” Joey Tribbiani Uwielbiam serial “Przyjaciele”! Kilka razy oglądałam wszystkie sezony. Chyba nigdy mi się nie znudzi. W jednym z odcinków Joey ratuje […]
Croque monsieur (dosłowne tłumaczenie “chrup Pan”) to francuska kanapka podawana na ciepło. Pierwszy raz zobaczyłam ją w filmie “To skomplikowane”, kiedy to Meryl Streep (genialna […]