Idealny sposób na wykorzystanie resztek z pieczonego kurczaka. Do tego wystarczy kilka prostych składników: dobre pieczywo, ulubiona sałata, sos aioli i słodka, pieczona papryka.


SKŁADNIKI / 3 kanapki


czerwona słodka papryka, 2 szt.

chleb, 6 kromek

ulubiona sałata

resztki pieczonego kurczaka


SOS AIOLI


majonez, 6 łyżek

sok z cytryny, 1 łyżeczka

oliwa z oliwek, 1 łyżka

czosnek, 1 ząbek

świeżo mielony kolorowy pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół + termoobieg i rozgrzać do 220 stopni.

Papryki przekroić na pół. Usunąć pestki i białe błonki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pieprzem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut. Jej skóra powinna zrobić się czarna. Przełożyć ją do zamkniętego naczynia. Po paru minutach ściągnąć zwęgloną skórkę.

W międzyczasie przygotować sos. Majonez wymieszać sokiem z cytryny, oliwą i drobno posiewnym czosnkiem. Przyprawić pieprzem.

Kromki chleba posmarować sosem. Kolejno układać sałatę, kawałki kurczaka i paprykę pokrojoną na mniejsze części. Przykryć drugą kromką chleba.