Cześć! Dawno nic nie publikowałam, ale sytuacja w kraju, delikatnie mówiąc, nie zachęcała do tworzenia nowych przepisów. Pandemia, coraz więcej zakażeń, kolejne obostrzenia, strajk kobiet i najgorsze: fala nienawiści, płynąca z każdej strony. Jednym słowem, kaszana! I tak narodził się pomysł na ten przepis – kanapka KASZANA FOREVER. Mój sposób na strajk. Może też się przyłączycie? A komu polecam ten przepis?

  1. Osobom, które nie mogą, nie chcą lub po prostu boją się wyjść na ulicę, ale chcą wesprzeć #strajkkobiet
  2. Osobom, które tęsknią za sezonem grillowym i normalnością #jeszczebędzieprzepięknie
  3. Osobom żądnym krwi… z kaszanki #jarekcheszrozlewukrwizjedzkaszankę
  4. Osobom, którym zabrakło polskich jabłek. Polska cebula równie dobrze robi na odporność #cebulakrzepi
  5. Kobietom, które mają dość poświęcania się dla facetów i stania godzinami przy garach. Podsyłajcie im ten przepis #samsobiezróbkanapki
  6. I w końcu. Mężczyznom, którzy wspierają swoje partnerki #japobruszęatypoczywaj

Każdy z tych powodów jest dobry. Dbajcie o siebie, szanujcie się i róbcie kanapki 😉 A ja postaram się wrócić do regularnego publikowania 🙂


SKŁADNIKI


masło

podłużna bułka, 1 szt.

cebula, 2 szt.

sól

ocet balsamiczny, 1/2 łyżki

miód, 1/2 łyżki

czosnek, 2 ząbki

kaszanka, 2 szt. (ok. 200 g)

pieprz czarny

musztarda francuska

musztarda miodowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Bułkę przekroić na pół i zarumienić na maśle.

Cebulę pokroić w piórka. Smażyć około 10 minut na maśle na delikatnym ogniu. Kiedy zmięknie, wlać ocet i miód. Smażyć jeszcze 2 minuty. Przełożyć na talerz.

Kolejną porcję masła roztopić na tej samej, nieumytej patelni. Zarumienić drobno posiekany czosnek. Dodać kaszankę, łyżeczkę musztardy francuskiej i pieprz. Chwilę podsmażać.

W międzyczasie bułki posmarować cienką warstwą musztardy miodowej, a następnie francuskiej. Na każdej połówce pieczywa rozłożyć równomiernie kaszankę, a na wierzchu skarmeiizowaną cebulę.