BLT to rodzaj kanapki popularnej w krajach anglosaskich. Nazwa kanapki to skrót od angielskich nazw głównych składników: bacon (bekon), lettuce (sałata) i tomato (pomidor). Można ją przygotować smarując chleb masłem lub majonezem. Natomiast ja uważam, że swietnie pasuje do niej sos aioli. Jest to sos na bazie majonezu z czosnkiem i oliwą (alh oznacza czosnek, a oli to oliwa). Cudowne połączenie 🙂


SKŁADNIKI / 2 kanapki


boczek, 4 plastry

chleb, 4 kromki

sałata, 4 liście

pomidor, 4 plastry


SOS AIOLI


majonez, 6 łyżek

sok z cytryny, 1 łyżeczka

oliwa z oliwek, 1 łyżka

czosnek, 1 ząbek

świeżo mielony kolorowy pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Boczek usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.

W międzyczasie przygotować sos. Majonez wymieszać sokiem z cytryny, oliwą i drobno posiewnym czosnkiem. Przyprawić pieprzem.

Kromki chleba posmarować sosem. Można je wcześniej delikatnie zarumienić na suchej patelni lub w tosterze. Kolejno układać sałatę, boczek i pomidor. Przyprawić pieprzem. Przykryć drugą kromką chleba.