Kalafiorowa z imbirem i zacierkami

kalafiorowa z zacierkami

Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Aby była bardziej treściwa wzbogaciłam ją o zacierki, czyli małe, twarde kluseczki. Imbir nadał jej ostrzejszy smak i aromat. Zupa jest bardzo rozgrzewająca. Doskonała na chłodne, jesienne dni.

Składniki

Zupa:

  • oliwa, 2 łyżki
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 2 ząbki
  • imbir, 4 cm korzenia
  • bulion warzywny, 2 litry
  • kalafior, 1 duży
  • marchewka, 1 duża
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • jogurt naturalny, 1/2 szklanki
  • maka pszenna, 2 łyżki

Zacierki:

  • mąka pszenna, 1 szklanka
  • jajko, 1 sztuka
  • woda, 1-2 łyżki
  • sól, 2 szczypty

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Imbir obrać i zetrzeć na tartce. Wszystkie trzy składniki zeszklić na oliwie. Wlać bulion. Kalafiora podzielić na różki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa i natkę dodać do wywaru. Gotować 10-15 minut. Przyprawić do smaku.
  2. Składniki na zacierki połączyć w twardą, zbitą masę. Odrywać po kawałeczku ciasta, wielkości 1 grosza, i wrzucać do zupy. Gotować jeszcze 5-10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zaklepać jogurtem wymieszanym z mąką. Doprowadzić do wrzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *