Kalafiorowa to jedna z moich ulubionych zup. Aby była bardziej treściwa wzbogaciłam ją o zacierki, czyli małe, twarde kluseczki. Imbir nadał jej ostrzejszy smak i aromat. Zupa jest bardzo rozgrzewająca. Doskonała na chłodne, jesienne dni.
Składniki
Zupa:
- oliwa, 2 łyżki
- cebula, 1 sztuka
- czosnek, 2 ząbki
- imbir, 4 cm korzenia
- bulion warzywny, 2 litry
- kalafior, 1 duży
- marchewka, 1 duża
- natka pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- jogurt naturalny, 1/2 szklanki
- maka pszenna, 2 łyżki
Zacierki:
- mąka pszenna, 1 szklanka
- jajko, 1 sztuka
- woda, 1-2 łyżki
- sól, 2 szczypty
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Imbir obrać i zetrzeć na tartce. Wszystkie trzy składniki zeszklić na oliwie. Wlać bulion. Kalafiora podzielić na różki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Warzywa i natkę dodać do wywaru. Gotować 10-15 minut. Przyprawić do smaku.
- Składniki na zacierki połączyć w twardą, zbitą masę. Odrywać po kawałeczku ciasta, wielkości 1 grosza, i wrzucać do zupy. Gotować jeszcze 5-10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zaklepać jogurtem wymieszanym z mąką. Doprowadzić do wrzenia.