Moje ostatnie uzależnienie. Wstyd się przyznać, ale dopiero niedawno postanowiłam wypróbować nasiona chia i zakochałam się. Mają zabawną konsystencję, a w połączeniu z kakao to mistrzostwo. Taki pudding sprawdzi się jako deser czy śniadanie. Zamiast miodu można użyć syropu klonowego czy słodzika.

Składniki

  • nasiona chia, 3 łyżki
  • kakao, 2 łyżki
  • mód, 1 łyżka
  • mleko, 230 ml
  • pomarańcza, 1/2 sztuki
  • banan, 1/2 sztuki
  • gorzka czekolada, 2 kostki

Sposób przygotowania

  1. Nasiona, kakao i miód połączyć. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut. Ponownie zamieszać i wstawić do lodówki na 12 h.
  2. Na dnie pucharka / szklanki ułożyć kilka plasterków pomarańczy i banana. Wlać gotowy pudding. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce i posypać posiekaną czekoladą.