Przerobiłam klasyczny przepisy na kaiserschmarrn… Może troszkę profanacja, ale wyszko pysznie. Wiec chyba jednak nie powinnam mieć wyrzutów sumienia 🙂
SKŁADNIKI
jajka, 2 szt.
syrop klonowy, 2 łyżki
mąka pszenna, 20 g
kakao, 15 g
mleko, 80 ml
masło, 1-2 łyżki
DO PODANIA
cukier puder
syrop klonowy
jogurt naturany
granat
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka zmiksować z syropem, mąką, kakao i mlekiem. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wlać masę jajeczną. Smażyć z obu stron na delikatnym ogniu. Następnie omlet poszarpać na kawałki za pomocą 2 widelców. Jeszcze chwilę smażyć. W razie potrzeby dodać troch masła.
Kawałki omleta przełożyć na talerz. Podawać z cukrem pudrem, syropem, jogurtem i granatem.
Super kakaowy omlecik 😉