Przerobiłam klasyczny przepisy na kaiserschmarrn… Może troszkę profanacja, ale wyszko pysznie. Wiec chyba jednak nie powinnam mieć wyrzutów sumienia 🙂


SKŁADNIKI


jajka, 2 szt.

syrop klonowy, 2 łyżki

mąka pszenna, 20 g

kakao, 15 g

mleko, 80 ml

masło, 1-2 łyżki


DO PODANIA


cukier puder

syrop klonowy

jogurt naturany

granat

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Żółtka zmiksować z syropem, mąką, kakao i mlekiem. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wlać masę jajeczną. Smażyć z obu stron na delikatnym ogniu. Następnie omlet poszarpać na kawałki za pomocą 2 widelców. Jeszcze chwilę smażyć. W razie potrzeby dodać troch masła.

Kawałki omleta przełożyć na talerz. Podawać z cukrem pudrem, syropem, jogurtem i granatem.