Ciasto powstało z przerobionego przepisu Julii Child na naleśniki francuskie. Dodałam kakao, odjęłam mąki, zwiększyłam ilość mleka. Wyszły cudowne… Cieniutkie i delikatne. Podałam je z kremowym serkiem, miodem i bananami.
Składniki
- jajka, 3 szt.
- woda, 2/3 szkl.
- mleko, 1 szkl.
- roztopione masło, 3 łyżki
- sól, szczypta
- kakao, 2 łyżki
- mąka pszenna, niecała szklanka (kakao i mąka mają stanowić 1 szklankę)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować. Wstawić na pół godziny do lodówki. Smażyć na suchej patelni lub na niewielkiej ilości masła z obu stron. Z podanych składników wyszło mi 9 cienkich naleśników o średnicy 20 centymetrów.
Pięknie wyglądają, muszę je zrobić 🙂
Cudowne 🙂 Na weekend je zrobię.
Tego jeszcze nie próbowałem. Próbowałem z różnym, wymyślnym czasem nadzieniem, ale ciasto naleśnikowe, kakaowe.. brzmi jak delicje 🙂