Ciasto powstało z przerobionego przepisu Julii Child na naleśniki francuskie. Dodałam kakao, odjęłam mąki, zwiększyłam ilość mleka. Wyszły cudowne… Cieniutkie i delikatne. Podałam je z kremowym serkiem, miodem i bananami.

Składniki

  • jajka, 3 szt.
  • woda, 2/3 szkl.
  • mleko, 1 szkl.
  • roztopione masło, 3 łyżki
  • sól, szczypta
  • kakao, 2 łyżki
  • mąka pszenna, niecała szklanka (kakao i mąka mają stanowić 1 szklankę)

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować. Wstawić na pół godziny do lodówki. Smażyć na suchej patelni lub na niewielkiej ilości masła z obu stron. Z podanych składników wyszło mi 9 cienkich naleśników o średnicy 20 centymetrów.