To, że będę dalej kombinować z ciastami jednoporcjowymi było do przewidzenia… I tak z tych kombinacji powstała nowa wersja – z truskawkami, słodką kruszonką i migdałami, które podczas pieczenia nabierają niesamowitego smaku. Połączenie idealne.


SKŁADNIKI / 1 porcja


jajko, 1 szt.

proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

mleko, 4 łyżki

stopione masło, 2 łyżki

mąka pszenna, 6 łyżek

cukier, 2 łyżki

cukier z prawdziwą wanilią, 1 łyżeczka

truskawki, 3-4 szt.


KRUSZONKA


masło, 1 łyżka

cukier, 1 i 1/2 łyżki

mąka pszenna, 1 i 1/2 łyżki


DODATKOWO


płatki migdałów, 1 łyżka

cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Jajko, proszek do pieczenia, mleko, stopione masło, mąkę, cukier i cukier z wanilią wymieszać. Ramekin o średnicy 10 cm wysmarować masłem. Na przemian wlewać ciasto i układać kawałki truskawek.

Przygotować kruszonkę: wymieszać wszystkie składniki, tworząc niewielkie grudki. Kruszonkę wysypać na wierzch cista razem z płatkami migdałów.

Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Ciasto piec około 30 minut. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.