Są co najmniej dwa plusy tego ciasta:

  1. Wszystkie składniki najprawdopodobniej macie w domu (gruszkę w ostateczności można pominąć).
  2. Czas przygotowania łącznie z pieczeniem to max 25 minut.

Myślę, że z dodatkiem lodów śmietankowych to byłaby petarda 😀


SKŁADNIKI / 1 porcja


jajko, 1 szt.

proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki

mleko, 3 łyżki

olej, 3 łyżki

mąka pszenna, 3 łyżki

cukier, 3 łyżki

kakao, 3 łyżki

gruszka, 1/2 szt.

cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Jajko, proszek do pieczenia, mleko, olej, mąkę, cukier i kakao wymieszać. Ramekin o średnicy 10 cm wysmarować olejem. Ciasto przelać do naczynia. Gruszkę obrać i wydrążyć środek. Włożyć ją do ciasta.

Piekarnik ustawić na termoobieg i rozgrzać do 170 stopni. Ciasto piec około 18-20 minut. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.