jajecznica z chorizoJajecznica z chorizo na samą myśl brzmi pysznie. Nie da się ukryć, że jajecznica jest jednym z najprostszych, jak i najszybszych sposobów na śniadanie. Pomimo tego, że składnikiem głównym są jajka, to za każdym razem może smakować całkowicie inaczej. Wszystko zależy od dodanych składników. Może to być jajecznica z pieczarkami, jajecznica z papryką, czy też z innego rodzaju składnikami. Chcemy się jednak skupić na nieco nieoklepanym przepisie. Będzie to jajecznica po hiszpańsku, a więc jajecznica z chorizo i żółtym serem. Uważajmy na sól. Samo w sobie chorizo jest dosyć pikantne oraz słone. Łatwo jest przesadzić.

Lista potrzebnych składników:

  • 6 sztuk jajek,
  • 70 gram pikantnego chorizo,
  • 1 – 2 łyżeczek masła,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • Morska sól, czarny świeżo mielony pieprz,
  • 2 łyżki hiszpańskiego dojrzewającego miesiąc startego sera. 

Jak przygotować jajecznicę z chorizo?

  1. W pierwszej kolejności z chorizo ściągamy tak zwany flak. Następnie kiełbaskę kroimy w plasterki. Powinny być one naprawdę cienkie. Pokrojoną kiełbaskę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Chwilkę smażymy. W następnym kroku dodajemy do kiełbaski cienko pokrojoną cebulę. Jeśli z kiełbasy wytopi się malutko tłuszczu, to dodajmy połowę masła z przepisu.
  2. Jajka należy wbić do miski i roztrzepać. Do nich wsypujemy posiekany drobno szczypiorek. Całość przyprawiamy pieprzem i solą.
  3. Zmniejszamy ogień pod patelnią. Na niej rozpuśćmy pozostałą część masła. Wlejmy masę jajeczną. Nie przestawajmy mieszać. Gdy jajka są ścięte mniej więcej w połowie, to pora na dodanie sera hiszpańskiego. Wymieszajmy jajka z serem i jeszcze przez moment smażymy. Całość przełóżmy ostrożnie na talerze. Do jajecznicy podajmy pieczywo.

W ten sposób przygotowana jajecznica może być świetnym pomysłem na śniadanie, czy też na obiad. Jajecznica z chorizo jest przepyszna. 

Życzymy smacznego!