Hotcakes z sosem grejpfrutowym i truskawkami

Delikatne placuszki, sos grejpfrutowy i truskawki. Każda z tych rzeczy osobno jest pyszna, a połączone razem to po prostu czyste szaleństwo.

Składniki
jajka, 2 szt.
serek Philadelphia, 250 g
mleko, 125 ml
mąka pszenna, 100 g
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
olej, 2 łyżeczki
cukier, 9,5 łyżki
sól, szczypta
truskawki,
sok z połowy cytryny,
sok z całego grejpfruta

Sposób przygotowania
1. Truskawki umyć, obrać i pokroić na cząstki. 8 łyżek cukru wsypać na suchą patelnię. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Zostawić na delikatnym ogniu, aż cukier zacznie bulgotać i zbrązowieje (nie mieszać). Dodać sok z grejpfruta. Chwilę gotować ciągle mieszając.

2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka, serek, mleko, mąkę, proszek, olej i 1,5 łyżeczki cukru wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką.

3. Placuszki smażyć krótko z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Podawać z sosem i truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *