Halibut lekko grillowany z maślanym sosem aromatyzowanym cytryną i tymiankiem. Podałam go z groszkiem cukrowym i frytkami z młodych ziemniaków pieczonymi w piekarniku. Taki fish & chips w wersji de luxe.
Składniki
- halibut, ok. 400 g
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- sok z 3/4 cytryny
- oliwa do smażenia
- czosnek, 2 ząbki
- skórka otarta z 1 cytryny
- masło, 40 g
- tymianek, kilka gałązek
Sposób przygotowania
- Rybę umyć i dokładnie osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z połowy cytryny. Odstawić na pół godziny.
- Masło roztopić. Zebrać całą pianę, która wytrąciła się na powierzchni. Ściągnąć z ognia. Odczekać 5 minut. Następnie zlać żółty płyn do innego garnuszka, pozostawiając biały osad na dnie. Do masła dodać pozostały sok z cytryny i skórkę. Przyprawić. Podgrzewać 5 minut. Następnie wrzucić posiekany tymianek.
- Na patelni grillowej rozgrzać oliwę. Wlać 2 łyżeczki sosu. Położyć halibuta. Wrzucić rozgnieciony, ale nieobrany czosnek. Po 3-4 minutach przewrócić rybę. Smażyć kolejne 3 minuty. Przełożyć na talerze. Polać sosem. Podawać ulubionymi dodatkami.