Gulasz wołowy z warzywami

gulasz wołowy z warzywami

Składniki
mięso gulaszowe wołowe, 600 gram
cebula, 1 duża
czosnek, 2 ząbki
ziemniaki, 4 sztuki
marchewka, 1 sztuka
papryka czerwona, 1/2 sztuki
papryka żółta, 1/2 sztuki
groszek zielony mrożony, garść
fasolka szparagowa zielona mrożona, garść
natka pietruszki, 1 pęczek
tymianek świeży, 1 łyżka
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
jogurt naturalny, 1/4 szklanki
mąka pszenna, 1 łyżka

Sposób przygotowania
1. Mięso pokroić w grubą kostkę. Zarumienić na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć do garnka o grubym dnie. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Na tej samej patelni zarumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę smażyć. Przełożyć do mięsa. Przyprawić. Gotować 1,5 godziny.

2. W międzyczasie obrać ziemniaki i marchewkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plastry, a  paprykę w paski. Groszek i fasolkę rozmrozić. Natkę i tymianek posiekać.

3. Ziemniaki i marchewkę dodać do sosu. Gotować ok. 10 minut. Wrzucić pozostałe warzywa. Gotować, aż wszystkie będą miękkie (15-20 minut).

4. Mąkę i jogurt wymieszać w połowie szklanki wody. Wlać do sosu. Gotować około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec wymieszać z ziołami.

One thought on “Gulasz wołowy z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *