Nie sądziłam, że to kiedyś powiem… Ale grzany cydr jest lepszy niż grzane wino. Przepadłam…

Składniki

  • brązowy cukier, 1 łyżka
  • skórka z pomarańczy, 1 kawałek
  • gwiazdki anyżu, 2 szt.
  • goździki, 3 szt.
  • kawałek kory cynamonu
  • cydr półwytrawny, 300 ml
  • jabłko, 1/4 szt.

Sposób przygotowania

  1. Garnek ustawić na niewielkim ogniu. Wsypać cukier i poczekać aż się rozpuści – nie mieszać. Dodać skórkę z pomarańczy (trzeba ją obrać za pomocą obieraczki do warzyw), anyż, goździki i cynamon. Wlać cydr. Chwilę podgrzewać. Dodać jabłko pokrojone w plasterki. Jeszcze chwilę podgrzewać, ale nie zagotować. Przelać do szklanki / kubka.