SKŁADNIKI / 4 grzanki


bagietka, 4 grube kromki

oliwa z oliwek

sos pomidorowy, 2 łyżki

ricotta, 4 łyżki

szparagi, 5-6 szt.

czosnek, 1 ząbek

szynka parmeńska, 2 plastry

parmezan

różowy pieprz

sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Kromki bagietek skropić oliwą i zarumienić na patelni. Każdą posmarować sosem pomidorowym (sos możecie przygotować z któregoś przepisu na sos do pizzy) i połową ricotty.

Oderwać zdrewniałe części szparagów. Następnie pokroić wzdłuż na paski. Na oliwie zarumienić drobno posiekany czosnek. Dodać szparagi. Przyprawić solą. Chwilę dusić – do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie ułożyć na grzankach.

Szynkę poszarpać na kawałki. Położyć na szparagach. Dodać pozostałą ricottę.

Całość zapiekać przez 5 minut w piekarniku ustawionym na termoobieg i rozgrzanym do 200 stopni.

Grzanki skropić oliwą, posypać parmezanem i różowym pieprzem.