Składniki
- chleb, 3 kromki
- ricotta, 120 g
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- bakłażan, 3 plastry
- cebula, 1/2 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- papryka czerwona, 1/2 strąka
- cukinia, 4 plastry
- parmezan do posypania
- bazylia, kilka liści
Sposób przygotowania
- Chleb posmarować serkiem. Przyprawić i skropić 2 łyżkami oliwy. Zapiekać przez 10-15 minut w piekarniku ustawionym na funkcji góra-dół i rozgrzanym do 190 stopni.
- Bakłażana przyprawić solą i odstawić na 10-15 minut. Kiedy puści soki opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kosteczkę.
- Na oliwie zarumienić cebulkę i czosnek. Dodać paprykę i cukinię. Smażyć 10 minut. Wrzucić bakłażana i dusić kilka 10 minut. Przyprawić do smaku.
- Na każdą grzankę nałożyć farsz. Posypać parmezanem i świeżą bazylią.