Składniki
- chleb, 3 kromki
- masło do smarowania
- awokado, 1 szt.
- cheddar, 30 g
- czosnek, 1 ząbek
- sok z cytryny, 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- kolorowe pomidorki koktajlowe, 6-8 szt.
- tarty parmezan, 1 łyżka
- świeża bazylia, kilka liści
Sposób przygotowania
- Jedną stronę kromek posmarować masłem i tą stroną ułożyć na blaszce do pieczenia.
- Awokado przeciąć na pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Następnie rozgnieść widelcem. Dodać starty cheddar, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Gotową pastą posmarować chleb. Na wierzchu ułożyć pomidorki pokrojone w plasterki.
- Piekarnik ustawić na funkcję gór-dół i rozgrzać do 190 stopni. Grzanki zapiekać przez 10-15 minut. Przełożyć na talerz, posypać parmezanem i listkami bazylii. W razie potrzeby ponownie przyprawić.
Bardzo dobrze, że dorzuciłaś trochę soku z cytryny, ja kiedyś zapomniałem i kanpki były nieco mdłe…
Wow, super wyglądają te grzanki! Koniecznie będe musiała je spróbować jak najszybciej, bo naszła mnie mega ochota!
Zdrowe i pięknie kolorowe śniadanie:) baaardzo apetyczny widok!;)
Dziękuję 🙂