SKŁADNIKI / 1 porcja


chleb, 2 kromki

masło

szparagi, 3 szt.

sól, pieprz

szalotka, 1/2 szt.

szczypiorek, 1/2 pęczka

jajka, 2 szt.

ser kozi twardy, kilka plasterków

rzodkiewka, 1-2 szt.

mięta, klika listków

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Masło rozgrzać na patelni. Zmniejszyć ogień. Chleb zarumienić z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz.

Oderwać zdrewniałe części szparagów. Następnie pokroić wzdłuż na paski. Wrzucić na rozgrzane masło. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę dusić – do momentu, aż warzywa zmiękną.

Szalotkę i szczypiorek drobno posiekać. Jajka rozbełtać i chwilę ubijać. Przyprawić solą i dodać większość szczypiorku. Wymieszać. Na maśle zeszklić szalotkę. Wlać jajka. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zetną.

Jajecznicę przełożyć na chleb. Ułożyć szparagi. Posypać płatkami sera (zrobiłam je obieraczką do warzyw), plasterkami rzodkiewki oraz pozostałym szczypiorkiem i listkami mięty. Na koniec przyprawić świeżo mielonym pieprzem.