Składniki
- chleb, 4 kromki
- gorgonzola, 60-80 g
- gruszka, 1 sztuka
- ocet balsamiczny, 3 łyżki
- miód, 1/2 łyżeczki
- orzeszki piniowe do posypania
Sposób przygotowania
- Chleb ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Kiedy się zarumieni obrócić na drugą stronę. Posypać pokruszoną gorgonzolą. Grillować do momentu, aż spód będzie zarumieniony, a ser się roztopi. Przełożyć na talerze. Gruszkę pokroić w plastry. Położyć na grzankach.
- W międzyczasie ocet balsamiczny wymieszać z miodem. A następnie delikatnie podgrzewać w małym rondelku do momentu, aż sos zgęstnieje. Trzeba uważać, aby się nie przypalił.
- Grzanki polać sosem i posypać orzeszkami. Dodatkowo gruszkę można wcześniej zgrillować, a orzeszki uprażyć.