SKŁADNIKI / 2 grzanki
chleb, 2 duże kromki
pomidor, 1 szt.
oliwa z oliwek
parmezan
sól, pieprz czarny, pieprz różowy
świeża bazylia
SOS BESZAMELOWY
masło, 1 łyżka
mąka pszenna, 1 łyżka
mleko, 150 ml
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.
Każdą kromkę posmarować grubą warstwą beszamelu. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora. Grzanki piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i ustawionym na funkcję góra-dół z termoobiegiem.
Grzanki przełożyć na talerz. Skropić oliwą, przyprawić, posypać parmezanem i bazylią.