SKŁADNIKI / 2 grzanki


chleb, 2 duże kromki

pomidor, 1 szt.

oliwa z oliwek

parmezan

sól, pieprz czarny, pieprz różowy

świeża bazylia


SOS BESZAMELOWY


masło, 1 łyżka

mąka pszenna, 1 łyżka

mleko, 150 ml

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować, aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.

Każdą kromkę posmarować grubą warstwą beszamelu. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora. Grzanki piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i ustawionym na funkcję góra-dół z termoobiegiem.

Grzanki przełożyć na talerz. Skropić oliwą, przyprawić, posypać parmezanem i bazylią.