SKŁADNIKI
wino czerwone półsłodkie, 300 ml
pomarańcza, 4 plastry
kardamon, 3 owoce
anyż, 2 gwiazdki
cynamon, kawałek kory
syrop klonowy, 3-5 łyżek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W garnku umieścić wszystkie składniki. Podgrzewać na bardzo wolnym ogniu tak, aby nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy wino będzie już gorące przelać do kubków / szklanek. Można też odstawić grzaniec na 30-60 minut, aby ze składników wydobyć więcej aromatu i smaku, a przed samym podaniem ponownie podgrzać.
W tym roku jeszcze nie piłam ani grzanego piwa, ani grzanego wina. Chociaz są to jedne z moich ulubionych napojów w takie zimne dni.Na dworze robi sie coraz chłodniej, tak wieć wypadałoby nieco podkręcić nastrój oraz coś sobie przygotować.
Kiedyś kupowałam gotowe już wino grzane w sklepie. W ostatnim czasie jednak wolę samodzielnie przygotować sobie takie domowe grzane winko. Ma lepszy aromat.
Domowy grzaniec jest o niebo lepszy od kupnego 🙂 I samemu można dostosować jego smak do swoich upodobań 🙂
Idealne na zimowe wieczory 🙂