Tak smakuje jesień 🙂 Idealny poprawiacz humoru – zalecany raz w tygodniu. W razie potrzeby zwiększyć dawkę 😉

No dobra, a teraz super-rady. Jeśli rezygnujecie z bitej śmietany i miodu (czego zdecydowanie nie zalecam, ale róbta co chceta), konieczne będzie zwiększenie ilości cukru w cukrze kruszonce. O jakieś 10-15 gramów. I wybierajcie mięciutkie gruszki – zdecydowanie lepiej się sprawdzą 🙂


SKŁADNIKI / 2 porcje


gruszka, 1 szt.

mąka arachidowa, 30 g

mąka pszenna, 30 g

masło, 30 g

brązowy cukier, 20 g

ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka

orzechy włoskie, 10 g


DO PODANIA


bita śmietana

miód

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Gruszkę przekroić na pół. Środek z nasionami wydrążyć. Owoce umieścić w naczyniu żaroodpornym.

Mąkę arachidową, pszenną, masło, cukier i ekstrakt połączyć. Orzechy z grubsza posiekać. Dodać do kruszonki i ponownie wymieszać. Gruszki obsypać grubą warstwą kruszonki.

W międzyczasie piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Owoce zapiekać około 20 minut. Podawać z bitą śmietaną i miodem.