Składniki
- surowy boczek, 700 g
Marynata:
- oliwa z oliwek z dodatkiem chili i czosnku, 3 łyżki
- sos Worcestershire, 1 łyżka
- czosnek, 3 ząbki
- papryka słodka i ostra wędzona, po 1 i 1/2 łyżeczki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
- Boczek pokroić w plastry o grubości 1- 1,5 cm.
- Oliwę wymieszać z sosem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do oliwy razem z pozostałymi składnikami. Wymieszać.
- Każdy kawałek boczku obtoczyć dokładnie w marynacie. Przełożyć na talerz. Szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do lodówki na 12-24 h.
- Godzinę przed grillowaniem wyciągnąć z lodówki. Grillować przez 20-25 minut. W połowie tego czasu obrócić mięso na drugą stronę.