Tak, wiem… jest po sezonie grillowym, ale podobno na boczek zawsze jest sezon 馃檪 Poza tym marynat臋 mo偶ecie wykorzysta膰 do innego mi臋sa. A jest boska. S艂odko-pikantna na bazie czerwonego wina. Bardzo polecam!

Sk艂adniki

  • surowy boczek, 500-600 g
  • olej rzepakowy, 2-3 艂y偶ki
  • czosnek, 2 z膮bki
  • szalotka, 1 szt.
  • chili w proszku, 2 艂y偶eczki
  • papryka s艂odka, 1 艂y偶eczka
  • s贸l, 1/2 艂y偶eczki
  • zio艂a prowansalskie, 1 艂y偶eczka
  • cukier br膮zowy, 6-7 艂y偶eczek
  • czerwone p贸艂wytrawne wino, 250 ml

Spos贸b przygotowania

  1. Boczek pokroi膰 w plastry o grubo艣ci 1,5-2 cm.
  2. Na rozgrzanym oleju lekko zarumieni膰 drobno posiekan膮 szalotk臋 i czosnek. Doda膰 wszystkie przyprawy i jeszcze chwil臋 sma偶y膰. Wsypa膰 cukier i wla膰 odrobin臋 wina. Kiedy zacznie bulgota膰, a cukier lekko si臋 rozpu艣ci stopniowo wlewa膰 reszt臋 wina. Gotowa膰, a偶 sos lekko si臋 zredukuje i zg臋stnieje.
  3. Kiedy marynata wystygnie obtoczy膰 w niej boczek i schowa膰 do lod贸wki na 6-12 godzin.
  4. Nast臋pnie wyci膮gn膮膰 i doprowadzi膰 do temperatury pokojowej. Grillowa膰 po 10 minut z ka偶dej strony.