U mnie sezon grillowy rozpoczęty 🙂 Na pierwszy ogień poszły żeberka w boskiej słodko-pikantnej marynacie. Przepis bardzo szybki i prosty. Trzeba tylko zaczekać, aż mięso się zamarynuje. Polecam!
Składniki
- żeberka (grube, z dużą ilością mięsa), 600-700 g
- olej rzepakowy, 2 łyżki
- musztarda dijon, 2 i 1/2 łyżki
- miód, 2 łyżki
- ocet, 1/2 łyżki
- czosnek, 2 ząbki
- rozmaryn, 2 gałązki
- papryka słodka wędzona, 1/2 łyżeczki
- czarny pieprz, 1/2 łyżeczki
- sól morska, 1/3 łyżeczki
- majeranek, 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
- Żebarka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na części.
- Olej, musztardę, miód i ocet dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany rozmaryn. Wsypać przyprawy. Całość połączyć.
- Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
- Grillować około 15-20 minut z każdej strony lub do momentu, aż mięso będzie miękkie a glazura ładnie skarmelizowana.
Przepis wypróbowałem i wyszedł fenomenalnie dobry :)))
Dziękuję bardzo 🙂 cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam