Składniki
- karkówka wieprzowa, 1,2 kg
Marynata:
- oliwa z oliwek z dodatkiem chili i czosnku, 6 łyżek
- ocet balsamiczny, 2 łyżki
- czosnek, 8 ząbków
- rozmaryn, 2 gałązki
- imbir, 3-4 cm
- zioła prowansalskie, 2 łyżeczki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki
- papryka ostra wędzona, 1 łyżeczka
- liście laurowe, 5 sztuk
Sposób przygotowania
- Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w plastry o grubości 1 cm. Delikatnie rozbić tłuczkiem.
- Oliwę wymieszać z octem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Rozmaryn drobno posiekać. Imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wszystkie 3 składniki dodać do oliwy. Wsypać pozostałe przyprawy. Wymieszać.
- Każdy kawałek mięsa obtoczyć dokładnie w marynacie. Przełożyć na talerz. Między kawałki karkówki włożyć liście laurowe. Szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do lodówki na 12-24 h.
- Godzinę przed grillowaniem wyciągnąć mięso z lodówki. Grillować przez 10-20 minut. W połowie tego czasu obrócić mięso na drugą stronę.