W końcu jest odpowiednia pogoda na grillowanie 🙂 Polecam tę karkówkę podawać z sałatką ziemniaczaną lub ziemniakami hasselback i sałatką z roszponką. A do tego zimne piwo oczywiście 😉


SKŁADNIKI / 5 porcji


rozmaryn, 2 gałązki

czosnek, 2 ząbki

szalotka, 1 mała

oliwa, 100 ml

ocet ryżowy, 2 łyżki

musztarda francuska, 1 łyżka

pieprz cayene, 2 łyżeczki

sól, 1 łyżeczka


krakówka, 5 plastrów (około 600 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Rozmaryn (same liście, bez gałązek), czosnek, i szalotkę drobno posiekać. Wlać oliwę i ocet. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Plastry karkówki dokładnie obtoczyć w marynacie. Przykryć folią i ostawić do lodówki na 12 h.

Następnie grillować z obu stron na złoty kolor.


Grill elektryczny – 230 stopni -> po 2-3 minuty z każdej strony.

Grill tradycyjny -> po 5-7 minut z każdej strony.

Piekarnik – funkcja góra-dół, 200 stopni -> około 18-20 minut.

Czas grillowania należy dostosować do grubości plastrów mięsa. Moje miały około 0,5 cm.