Gołąbki bez zawijania

gołabki bez zawijania

Składniki
kapusta biała, 1/2 główki
ryż, 100 gram
cebula, 2 małe
natka pietruszki, 1 pęczek
jajka, 2 sztuki
kasza manna, 1 szklanka
mięso mielone wieprzowo-wołowe, 500 gram
pomidory w puszce, 800 gram
koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki
sól, pieprz
mąka pszenna, 3 łyżki

Sposób przygotowania
1. Kapustę drobno posiekać. Ugotować i odcedzić. Ryż ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Cebulę i natkę drobno posiekać.

2. Kapustę, ryż, cebulę, natkę, jajka, kaszę mannę i mięso mielone połączyć. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować duże kotlety. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

3. Pomidory zmiksować. Wlać do dużego garnka o grubym dnie. Następnie przełożyć do niego usmażone gołąbki. Zalać wodą, tak aby wszystkie były przykryte. Sos przyprawić na ostro. Dodać koncentrat. Gotować około 20 minut. Zaklepać mąką wymieszaną w połowie szklanki wody. Gotować kolejne 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *