Składniki
- jajka, 2 szt.
- sól, szczypta
- mąka pszenna, 140 g
- kakao, 20 g
- masło, 50 g
- mleko, 270 ml
- cukier ratafia, 2 łyżki
Dodatki
- śmietana kremówka, 120 ml
- mascarpone, 150 g
- cukier puder, 1 łyżka
- konfitura wiśniowa
Sposób przygotowania
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Przesianą mąkę, kakao, roztopione masło, żółtka, cukier i mleko zmiksować. Dodać pianę z białek. Bardzo delikatnie wymieszać.
- Gofrownicę rozgrzać. Przy pierwszym pieczeniu posmarować niewielką ilością masła. Ciasto wlać do gofrownicy. Zgrzewać kilka minut (u mnie trwało to około 5-6 minut).
- Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i serek. Delikatnie miksować, aż krem będzie gładki. Na jeszcze ciepłe gofry nakładać krem i konfiturę. Podane składniki są na 6 gofrów.