Składniki

  • jajka, 2 szt.
  • sól, szczypta
  • mąka pszenna, 140 g
  • kakao, 20 g
  • masło, 50 g
  • mleko, 270 ml
  • cukier ratafia, 2 łyżki

Dodatki

  • śmietana kremówka, 120 ml
  • mascarpone, 150 g
  • cukier puder, 1 łyżka
  • konfitura wiśniowa

Sposób przygotowania

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Przesianą mąkę, kakao, roztopione masło, żółtka, cukier i mleko zmiksować. Dodać pianę z białek. Bardzo delikatnie wymieszać.
  2. Gofrownicę rozgrzać. Przy pierwszym pieczeniu posmarować niewielką ilością masła. Ciasto wlać do gofrownicy. Zgrzewać kilka minut (u mnie trwało to około 5-6 minut).
  3. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i serek. Delikatnie miksować, aż krem będzie gładki. Na jeszcze ciepłe gofry nakładać krem i konfiturę. Podane składniki są na 6 gofrów.