Frytki z piekarnika są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne od tych pieczonych na głębokim oleju. Moim zdaniem są też smaczniejsze. Do tych z młodych ziemniaków używam tylko soli i pieprzu. Natomiast stare ziemniaki obieram i dodaję jeszcze słodkiej i ostrej wędzonej papryki.

Składniki

  • młode ziemniaki, 600 g
  • oliwa, 2-3 łyżki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • czosnek, 4-5 ząbków
  • tymianek, kilka gałązek

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką. Osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokroić na frytki. Oliwę wymieszać z przyprawami. Frytki dokładnie obtoczyć w marynacie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem tak, aby na siebie nie nachodziły. Czosnek rozgnieść, ale nie obierać. Ułożyć między ziemniakami. Posypać tymiankiem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości frytek i efektu jaki chcemy uzyskać. Ja swoje piekłam około 30 minut.