Frittata z kurczakiem, brokułami i czarnymi pomidorami

Frittata to rodzaj omletu wzbogaconego o dodatkowe składniki, takie jak mięso, sery czy warzywa. Jest dobrym sposobem na pozbycie się resztek z lodówki, bo właściwie można zużyć do niej wszystko i dowolnie ją modyfikować, za każdym razem tworząc inną kompozycję smakową. Dodatkową jej zaletą jest szybki czas wykonania.

Składniki
brokuły, 1/4 dużego
pierś z kurczaka, 1 mała pojedyncza
cebula, 1/2 sztuki
dymka ze szczypiorkiem, 1 gałązka
czarny pomidor, 1 sztuka
jajka, 3 duże
mleko, 2 łyżki
sól, biały pieprz, curry
bazylia, klika liści
oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania
1. Brokuły oczyścić, podzielić na różki i zblanszować.

2. Kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Przesmażyć na oliwie, przyprawić solą, pieprzem i curry. Dodać Pokrojoną drobno cebulę i dymkę ze szczypiorkiem. Smażyć jeszcze chwilę.

3. Jajka wymieszać z mlekiem. Przyprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię. Na wierzchu ułożyć kurczaka, brokuły i pomidora pokrojonego w plastry. Smażyć, aż spód się lekko zetnie.

4. Całość przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Frittatę podawać posypaną bazylią.

One thought on “Frittata z kurczakiem, brokułami i czarnymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *