Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa podawana jako przystawka lub dodatek do głównych dań. W zależności od tego, co macie w lodówce możecie dowolnie zmieniać dodatki. Świeże pomidory koktajlowe możecie zastąpić suszonymi, oliwkami czy czerwoną cebulą. Zamiast dzielić ciasto na pół i formować w koła, ciasto można wyłożyć na kwadratową brytwankę.
Składniki
Ciasto:
- drożdże instant, 7 g
- letnia woda, 300 ml
- sól morska, 7g
- oliwa z oliwek, 50 ml
- mąka chlebowa typ 750, 500 g
Dodatkowo:
- bułka tarta po podsypania
- pomidorki koktajlowe, kilka sztuk
- gruba sól, świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- oregano do posypania
Sposób przygotowania
- Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać resztę składników na ciasto i wyrabiać przez 10 minut mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Zaczekać 2-3 minuty, żeby ciasto odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut.
- Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i ostawić na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na którą należy wysypać bułkę tartą. Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć i uformować w koła / owale, zrobić wgłębienia palcami i posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na około 35 minut.
- Pomidorki poprzekrawać na pół i powciskać w ciasto. Całość posypać solą i pierzem.
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 20-25 minut. Studzić na kratce.
- Przed podaniem skropić oliwą i posypać świeżym oregano.
Przepis pochodzi z książki ” Jamie gotuje po włosku”.