Moja ulubiona focaccia. Niezwykle aromatyczna. Z czosnkiem, kryształkami soli morskiej na wierzchu i bazylią, którą można zastąpić innymi świeżymi ziołami. W przepisie bardzo nieprecyzyjnie podaję ilość czosnku. Robiłam ją w 2 wersjach: tylko z 6 ząbkami i z całą główką. Druga zdecydowanie lepsza, ale to kwestia gustu.
Składniki
- mąka pszenna, 800 g
- drożdże instant, 7 g
- sól, 3/4 łyżki
- oliwa z oliwek, 100 ml
- letnia woda, ok. 300 ml
- czosnek, 6 ząbków – cała główka
- świeża bazylia, 1/2 doniczki
- oliwa do posmarowania, 2-3 łyżki
- sól morska w kryształkach do posypania, ok. 1 łyżki
Sposób przygotowania
- Z mąki, drożdży, soli, oliwy i wody zrobić gładkie ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bazylię drobno posiekać. Oba składniki dodać do ciasta i wyrabiać przez 5 minut.
- Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i ostawić na około 2 godziny lub do podwojenia objętości.
- Po tym czasie masę wyciągnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozpłaszczyć, zrobić wgłębienia palcami i posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut. Posypać solą morską.
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20-25 minut. Studzić na kratce.
Bardzo smakowite pieczywo!
Wygląda zjawiskowo, ślinka sama leci? 🙂