Fish & chips

Ryba w panierce smażona na oleju serwowana z frytkami. Bardzo populary zestaw w Wielkiej Brytanii. Dawniej podawany zawinięty w gazetę, tak jak u mnie na zdjęciu.

Składniki
sola, 1 duży płat
sok z połowy cytryny
ziemniaki, 6 sztuk
sól morska, pieprz
mąka do panierowania, 5 łyżek
olej do smażenia

Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszorować, osuszyć i pokroić na frytki. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju lub oliwy. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

2. Rybę skropić sokiem, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na pół godziny. Pokroić w paski o grubości 2 centymetrów. Obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor.

5 thoughts on “Fish & chips

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *