Lubię ten sposób podawania kurczaka. Jest prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. A mięso wychodzi super soczyste. Może być serwowany z ziemniakami (praktycznie pod każdą postacią) lub ryżem. Chociaż my najbardziej lubimy go jako składnik kanapek 🙂
Składniki
- filet z kurczaka ze skórą, 1 podwójny
- masło, 30 g
- czosnek, 8 ząbków
- świeży tymianek, 1/2 doniczki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
- Kurczaka włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Następnie opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.
- W międzyczasie przygotować masło. Cztery ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Połowę tymianku drobno posiekać. Masło przyprawić solą i pieprzem. Następnie dokładnie połączyć z czosnkiem i tymiankiem.
- Filet ułożyć skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Posmarować masłem. Obok mięsa ułożyć pozostały tymianek i nieobrane, rozgniecione ząbki czosnku.
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 170 stopni. Wstawić naczynie z mięsem. Piec około 40 minut, często podlewając roztopionym masłem. Część ziół i czosnku można ściągnąć z mięsa, aby skórka ładnie się zarumieniła. Pięć minut przed zakończeniem pieczenia wyciągnąć naczynie, filet oprószyć solą. Następnie piekarnik ustawić na funkcję grillową. Po zakończeniu pieczenia mięso przełożyć na deskę i zostawić na 10 minut. Dopiero po upływie tego czasu można rozpocząć krojenie.
Zrobiłam podwójną porcję, skuszona tym Twoim “my najbardziej lubimy go jako składnik kanapek :)”. Pyszny na ciepło, dzieciaki wciągnęły nosem 😉 Genialny do świeżej bułeczki z masłem. Dziękuję za przepis! 🙂
To ja dziękuję za wypróbowanie przepisu i za miły komentarz 🙂 Pozdrawiam :))