Filet z indyka w pomidorowej marynacie

filet z indyka w pomidorowej marynacie

Składniki
koncentrat pomidorowy, 70 gram
czosnek, 2 ząbki
ocet balsamiczny, 1 łyżka
oliwa z oliwek (najlepiej po suszonych pomidorach), 2 łyżki
pieprz, sól, bazylia, oregano, majeranek, suszone pomidory (Kamis)
filet z indyka, około 700 gram

Sposób przygotowania
1. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Filet umyć, usunąć białe błonki i osuszyć. Dokładnie obtoczyć w marynacie. Włożyć do lodówki na około 12 godzin.

2. Pół godziny przed pieczeniem wyciągnąć indyka. Można związać w kilku miejscach sznurkiem, aby nadać mu okrągły kształt.  Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 60-65 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić na 10-15 minut.

One thought on “Filet z indyka w pomidorowej marynacie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *